Året 2023 var preget av høy pris- og lønnsvekst og økte lånerenter. En økning i rettighetsbaserte tjenester bidrar også til driftsavviket. På toppen av dette fikk vi ekstraordinære kostnader med ekstremvær på om lag 3 mill. kroner.

Lavere skatteinntekter enn i 2022

Skatteinntekter og rammetilskudd er på 13,5 mill. kroner (2,9 %) mer enn budsjettert for 2023. Men en lønns- og prisvekst på 5,5 % bidrar til negativt resultat sammen med høyere lånerenter. Skatteinngangen er 8 % lavere enn i 2022.

Merforbruk i tjenester til pleie og omsorg og skole

Samlet har tjenesteområdene et merforbruk på 32,5 mill. kroner. Kommunen opplever sterk vekst i etterspørselen etter flere tjenester. Særlig gjelder dette tjenester til brukere med nedsatt funksjonsevne, eldre og spesialpedagogiske tjenester i skolen.

Kommunens investeringer

Kommunens investeringsutgifter i 2023 var på 38,4 mill. kroner, noe som er i tråd med budsjett. Investeringsutgiftene er finansiert med 26,7 mill. kroner ved bruk av lån.
Samtidig er det i 2023 inntektsført investeringstilskudd fra Husbanken for solceller på Hole bo- og rehabiliteringssenter, omsorgsboliger, Vikstunet, Herredshuset, vannverket og tekniske driftsbygg på til sammen 2,34 mill. kroner.
Av øvrige store investeringsprosjekter nevnes det påbegynte arbeidet med utvidelsen av ungdomsskolen.

Disposisjonsfondet er fortsatt over måltallet

I henhold til ny kommunelov dekkes underskuddet for 2023 gjennom bruk av disposisjonsfondet. Fondet er nå på 74,5 mill. kroner og utgjør 11,3 % av driftsinntektene. Disposisjonsfondet er fortsatt på et nivå over måltallet på 10 %.

Positivt finansbidrag

Lånerenten økte betydelig i løpet av fjoråret, og utbytte fra selskaper hvor kommunen er deleier ble noe lavere enn budsjettert. Samtidig har høyere renteinntekter bidratt positivt til resultatet, og samlet bidrar finansområdet med 1,8 mill. kroner.

Må snu trenden

- Vi ser en sterk utgiftsvekst i flere viktige tjenester. Vi må gå målrettet igjennom alle tjenesteområder og kutte kostnader.
Veksten i tjenester til eldre er ventet å øke ytterligere i årene som kommer. For å håndtere dette fremover er kommunen godt i gang med arbeidet med å gjennomgå oppgavene og organiseringen innen pleie og omsorg, et såkalt TØRN-prosjekt.
I tillegg skal vi jobbe for å redusere sykefraværet, blant annet gjennom lederutvikling og fornye kommunens arbeidsgiverpolitikk, sier kommunedirektør Torger Ødegaard.

Videre behandling av regnskapet

Årsregnskapet er overlevert revisjonen. Regnskapet blir nå analysert og årsrapporten vil gi mer informasjon om tallene. Regnskap og årsberetningen skal etter planen behandles i kommunestyret 21. mai 2024.