P9020008_150x113

Vi kokkelerer...

Rådyrstien uke 36

Denne uken har vi laget litt forskjellig mat som vi har kost oss med...

 

Mandag sto det på planen at vi skulle lage eplesyltetøy, så med alt utstyret vi trengte i lavvoen var det bare å sette igang. Barna fikk være med på å skrelle, dele og smake på eplene som Victor hadde hatt med seg i barnehagen. Å dele og smake var ingen sak, men så var det det å skrelle av skallet da.. mange hadde nok ikke brukt en potetskreller før så det var ikke lett. Noen fikk dreisen på det og de andre delte opp eplene med en epledeler. Med en gryte full av eplebåter, litt sukker og kanel så var det bare å fyre opp bålet, så kunne eplesyltetøyet koke seg godt mens vi spiste lunsj. Så da vi var ferdige med å spise maten vår så var syltetøyet ferdig kokt også, dette skulle vi kose oss med neste dag på Solplassen.

Tirsdag morgen satte Bjørgvin i gang med å lage deig til scones som vi skulle steke på bålet på Solplassen. De barna som kom tidlig fikk være med på å kna ut smørklumpene i deigen, og vi fikk en stor bolle med deig som vi pakket med oss i tralla. Vel fremme på Solplassen var det bare å fyre opp bålet så vi kunne få stekt sconsene. I og med at vi har startet med en "ny" pedagogisk måte å tenke på, husmannspedagogikk, så er det jo nå meningen at barna skal få delta i stort sett alle gjøremål vi har, og ihvertfall matlaging. Men å steke scones på bålet viste seg å ikke være en god aktivitet for barna å delta på, deigen var klissete så den satte seg fast på hendene og det ble altfor varmt for barna å stå rundt bålet for å snu på de. Så det måtte vi voksne ta oss av, men barna fulgte nøye med på hva vi gjorde innimellom all leken. Snart luktet det godt på hele Solplassen og det begynte å rumle i magene på oss alle, nå var det tid for scones med eplesyltetøy!! Og for en slager!! Barna spiste som sultne ulver, dette falt virkelig i smak!! Og tanken på at de hadde vært med på å lage det selv gjorde det enda bedre.

Fredag var det igjen tid for matlaging, i dag sto det pyttipanne på menyen, en som hit hos de aller fleste barna. Storefotene gikk i forveien til Solplassen for å forberede maten og tenne opp bålet, mens Hiawataene og Røde fjær gikk i sitt eget tempo med massevis av tid, det eneste vi skulle rekke frem til var jo lunsjen. Dermed fikk vi tid til å undre oss over masse av det rare som har skjedd i naturen de siste dagene, noen blader har skiftet farge og edderkoppene (eller Tambar) hadde bygget blokker av edderkoppspinn langs stien. Høsten er jammen en fin tid som setter igang masse undring og nysgjerrighet. På Solplassen var Storefotene godt i gang med å lage i stand lusjen og det luktet snart mat i hele skogen. Og godt plassert inne i ett varmt telt var det klart for å nyte nok ett selvlaget måltid. Maten smakte igjen fortreffelig, og med altfor mye mat ble det en nok til revene i revehiene rett ved Solplassen også. 

Denne uken har barna tatt stor del i matlagingen, og mange synes det har vært veldig spennende å få være med. Barna lærer at maten vi spiser ikke bare stammer fra Rema, men at vi faktisk kan lage mye godt ut av det som høsten har å by på. Vi håper å få tak i mer frukt og grønnsaker så vi i ukene fremover kan fortsette å kokkelere sammen med barna. Å lage mat sammen er så mye mer enn maten som kommer ut av det. Vi må kommunisere, telle, bruke finmotorikk til å kutte og ikke minst har vi god tid til gode samtaler over skjærefjølene:)

Del dette:

Tips en venn Skriv ut

Skjema

Snakk med oss

Skriv til oss

Besøk oss