Fortløpende oppdateringer:

  • 6.9.2023 Storøya - brua over til Storøya er åpen. Kjøretøy på maks 7,5 tonn kan kjøre over. Alle avløpsstasjoner/pumpestasjoner på Storøya er i normal drift igjen.
  • 30.8.2023 Kleiva - turstien er stengt pga. flomskader. Statens vegvesen med flere aktører arbeider for at turstien skal settes i stand igjen så raskt som mulig.
  • 30.8.2023: Bekkeløpet Jonsbråten - Grøndokka: Skapte store utfordringer under styrtregnet søndag. Jonsbråten er ved en normal situasjon en liten bekk som delvis går i åpne grøfter og delvis i rørføringer. Bekkeløpet antas å ha hatt vannmengder på rundt 1 m3/s sist søndag. Dette skapte mange flomskader på private eiendommer. Skadeoppfølging på den enkelte eiendom må grunneier ta med sitt forsikringsselskap. 

          AuGVZ 3ESNBZ 9AAAAAElFTkSuQmCC

 Vannet skapte utfordringene som vises i kartutsnittet hvor en 200- års flom er simulert.
 (Til venstre i kartet vises Sundvolden hotell).

Tiltak på kort sikt/akutte utbedringer
Bekkeløpet Jonsbråten eies av mange private grunneiere. I en normalsituasjon er den enkelte grunneier ansvarlig for vedlikehold av sin del av bekkeløpet.
Ekstremværet har etter alt å dømme tettet igjen deler av det nedgravde rørnettet. Hole kommune har besluttet som akuttiltak å bestille suge-/spylebil for å åpne igjen tette rør. Tiltaket betales av Hole kommune. Vi forutsetter at den enkelte grunneier utfører nødvendig vedlikehold på sin del av bekkeløpet etter at rørledningene er spylt av kommunen.

Tiltak på lang sikt
Hole kommune vil i samarbeid med utbyggere i området avklare hvilke tiltak som kan gjennomføres på bekkeløpet Jonsbråten på lengre sikt, for å unngå tilsvarende
flommengder gjennom bebyggelsen. Et sannsynlig tiltak er å lede hele eller deler av bekken bort fra bebygde områder. Dette er en prosess som i verste fall kan ta år.
 

  • Kleivbekken 
  • 31.8.2023: NVE og kommunen har i dag gjennomført befaring i Kleivbekken. Blant kortsiktige tiltak vil kommunen gjøre ytterligere sikringstiltak ved å fjerne steiner i bekkeløp og sikre deler av elvekanten. Tiltak vil planlegges sammen med berørte grunneiere. NVE vil bistå kommunen med en plan for en langsiktig løsning for Kleivbekken. 
    28.8.2023: NVE skal vurdere sikringstiltak for Kleivbekken på torsdag 31.august. Både akutte og langsiktige tiltak vil bli vurdert. Vi kommer med oppdatert informasjon om tiltak etter NVEs befaring.
    27.8.2023: Det gjøres fortløpende sikringstiltak i Kleivbekken for å lede vannet i riktig retning. Arbeidet fortsetter utover dagen. Vi ber om at alle holder god avstand til Kleivbekken inntil videre. 
     
  • Gang- og sykkelveier
    28.8.2023: 
    Flere gangveier er fortsatt delvis stengt. Vi oppfordrer myke trafikanter som benytter gang- og sykkelveier om å være obs på eventuelle skader og løse elementer som har oppstått som følge av flommen. Eventuelle skader på gang- og sykkelveiene vil bli utbedret fortløpende. 
     
  • Drikkevann
    27.8.2023: Drikkevann er trygt. 
     
  • Selteveien
    30.8.2023: Veien er åpen.
     
  • Kommunale tjenester
    27.8.2023:
     Våre tjenester går som normalt. 
     
  • Vik Sentrum
    27.8.2023: 
    Vannet har nå trukket seg tilbake. 
     
  • Evakueringer
    28.8.2023: 
    Selv om det er meldt stigende vannstand i Storelva er det ikke vurdert behov for ny evakuering av beboere langs elvebredden. Vurderingen er gjort i samråd med NVE og med bakgrunn av målinger i elvebunnen gjort av NVE samt målinger av stabiliteten i elvebredden gjort av at WSP.   
    27.8.2023: Tre eiendommer har vært i kontakt med kommunen angående evakuering av sine hus og disse har flyttet midlertidig ut. 
  • Vannstand
    28.8.2023: Vannstanden i Tyrifjorden forventes å nå opp mot samme høyde som under ekstremværet 'Hans'. Flomtoppen vil holde seg tirsdag, onsdag og torsdag. Huseiere langs fjorden anbefales som tidligere, å se til at eiendom og løse gjenstander er sikret.
     

Store nedbørsmengder har skapt utfordringer med oversvømmelser i Kleivbekken. Dette gjør at deler av Dronningveien er oversvømt og flere eiendommer opplever å ha fått vann inn i huset. 

Hole kommune har jobbet i natt for å utføre sikringstiltak. Hole kommune er nå sammen med brann- og redningstjenesten tilstede i berørte områder og jobber med å skaffe oversikt over sitasjonen. 

Huseiere som ikke kan være i sine hus grunnet oversvømmelser kan reise på Klækken hotell og melde seg til Hole kommunes kontaktperson der. 

Kriseledelsen er samlet og det vil komme ny informasjon så snart dette foreligger. 

Huseiere som opplever vannskader oppfordres til å snarest ta kontakt med sine forsikringsselskaper. 

Trenger du hjelp? 

  • Ved skader på eiendom/verdier - kontakt ditt forsikringsselskap.
  • Vakttelefon vann og avløp: 916 03 174
  • Nødetatene:
    Er du i en vanskelig situasjon eller det er fare for liv og helse:
  • Brann: 110
  • Politiet: 112
  • AMK, medisinsk hjelp: 113