Gjestelisten var bred, ordførere og kommunedirektører i regionens kommuner ble invitert, det samme ble representanter fra Forsvarets seniorforbund Hole og Ringerike, Norges forsvarsforening, Forsvarets veterantjeneste, Ingeniørvåpenets Soldatforening, Norges veteranforbund for internasjonale operasjoner, Veteranforbundet SIOPS, og andre representanter fra regionen som har vært medvirkende til utarbeidelse av planen.

 8PtsWGWX 6vlVoAAAAASUVORK 5CYII=

Fra venstre: Harald Antonsen, politisk representant fra Jevnaker kommune, Syver Leivestad, ordfører i Hole kommune, Sunni Grøndahl Aamodt, ordfører i Modum kommune, Ola Bøe-Hansen, nestkommanderende i Forsvarets veterantjeneste og Knut Martin Glesne, ordfører i Krødsherad kommune.
Foto: Inger Kammerud.

Formål med planen

Krødsherad kommunes ordfører Knut Martin Glesne talte for de fremmøte på bryggekanten, ved Olberg kirke i Krødsherad, før ombordstigningen og sa blant annet:

– Veteranplanen understreker at veteraner i våre fem kommuner i Ringeriksregionen skal bli verdsatt gjennom arrangementer, markeringer og andre tiltak. 

Glesne sa også i sin tale at ønsket er å invitere til at den kunnskapen og de erfaringer som veteranene har, kan bli benyttet til beste for lokalsamfunnene våre. 

– Ambisjonene er at tiltakene skal være realistiske, gjennomførbare og relevante. Mål nummer en er å synliggjøre og ta i bruk veteraner som en ressurs for lokalsamfunnet.

– Det etableres en kommunal veterankontakt i alle de fem kommunene og det blir et fast regionalt møtelokale i Hønefoss, sa Glesne og rettet en takk til Ringerike kommune. 

Han takket også prosjektgruppen som har stått for utarbeidelsen av veteranplanen. 

Her kan du lese hele veteranplanen og kommunestyrets vedtak: Regional veteranplan er vedtatt av kommunestyret - Hole kommune

Gratulasjoner fra forsvarets veterantjeneste

Nestkommanderende i Forsvarets veterantjeneste (FVT) Ola Bøe-Hansen tok også ordet, gratulerte og takket de fem ringerikskommunene for etablering av en felles veteranplan, og for det gode samarbeidet mellom FVT og kommunene gjennom prosessen. 

– Det er en stor dag, ikke minst for veteranene, men også for oss i Forsvarets veterantjeneste. Tiltaket om at kommune-Norge skulle oppfordres til å lage sine kommunale veteranplaner ble initiert i Regjeringens oppfølgingsplan i 2014. Vi håpet at alle kommuner ville ta tak i dette, men det ble kun de største kommunene, de med flest veteraner, som var først ute – blant annet Oslo, Bergen og Trondheim. For å få fortgang i arbeidet utga vi i FVT i 2017 en veileder for å utvikle veteranplaner. Da begynte det å skje noe, og i dag har 140 kommuner veteranplan, og 25 er i prosess. Veteranplanene dekker nå over 80 prosent av veteranplanpopulasjonen, som i dag er 53.000 veteraner. Dette er bra, sa Ola Bøe-Hansen. 

Videre sa Bøe-Hansen at Statsforvalteren også er involvert. 

– Norge har siden 1947 bidratt aktivt i internasjonale operasjoner som en viktig del av vår sikkerhetspolitikk. Ivaretakelsen av veteranene fra 2. verdenskrig har høstet mye kritikk før det ble tatt tak i, og det samme har vært gjeldende for veteranene i internasjonale operasjoner. Det var først da veteranene fra Libanon reiste seg på barrikaden at deres sak ble tatt på alvor, og fikk virkelig medfart i 2006. I dag forstår folk at veteranene våre har gitt noe ekstra til samfunnet gjennom sin innsats, sa han. 

Regjeringens handlingsplan (2011) beskriver viktigheten av anerkjennelse, ivaretakelse og oppfølging når det kommer til å ta vare på veteranene og deres familier. 

– Når en soldat reiser ut i en internasjonal operasjon påvirker ikke dette bare soldaten. Hjemme sitter familien med både fysisk ekstrabelastning i form av at oppgaven som soldat normalt løser i familielivet må erstattes av øvrige familiemedlemmer, men også en psykisk belastning fordi de ofte engster seg for at soldaten befinner seg i et område preget av krig og konflikt. Det at kommuner etablerer kommunale veteranplaner og utnevner veterankontakter er i seg selv en anerkjennelse av veteranenes innsats, sa Bøe-Hansen. 

– Gratulerer med veteranplanen! Det er nå jobben starter med å få på plass gode tiltak som kommer veteranene og deres familier til gode, avsluttet nestkommanderende ved forsvarets veterantjeneste Ola Bøe-Hansen.