Bruk apper hvis du er usikker om hva du har foran deg. |
Hva kjennetegner en uønsket fremmed art?
Fremmede arter er planter, dyr eller andre organismer som ikke opprinnelig hører hjemme i området, og som har spredt seg dit ved hjelp av mennesker, enten bevisst eller ubevisst.
Det er flere arter som de siste årene har utbredt seg voldsomt også i Hole. Noen av disse er hagerømlinger, andre har vært til stede i norsk natur over lengre tid, men fått bedre levevilkår i et våtere og varmere klima. De har tilfelles at de tar så mye plass, at de fortrenger stedegne arter. Noen av dem er til og med giftige.
Kanadagullris er en staude, som sprer seg svært fort. |
Her er noen av «verstingene» i kommunen
Listen over uønskede fremmede arter er lang, men artene listet under er utbredt, spesielt gode til å spre seg og burde derfor fjernes/ holdes under kontroll:
- Kanadagullris (solidago canadensis)
- Kjempespringfrø (Impatiens glandulifera Royle)
- Kjempebjørneskjeks (Heracleum mantegazzianum) NB! Kjempebjørnekjeks er fototoksisk. Dersom plantesaften kommer i kontakt med huden og utsettes for sollys kan det gi et kraftig utslett/ blemmer på huden.
- Lupin (Lupinus polyphyllus)
- Valurt (Symphytum officinale)
- Brunskogsnegl (Arion vulgaris)
Også en hel rekke andre kjære hageplanter er problematiske, f.eks. rynkerose, rhododendron eller russeblåstjerne (Scilla) – og noen av disse er faktisk forbudt å importere, selge eller plante (forbudte planter) mens andre fortsatt fås kjøpt i hagesentre, så vær obs. Er du usikker om en art er «innafor», sjekk Fremmedartlista 2023 eller ta kontakt med miljørådgiver.
Rynkeroser er vakre, men svært problematiske i norsk natur. |
Hvordan kan du hjelpe til?
- Forebygg etablering/ spredning av uønskete arter
- Fjern planter som regnes som fremmede og skadelig fra hagen eller eiendommen din. Legg dem i plastpose, lukk og kast i restavfallet. Selv om plantene er organisk materiale skal de ikke kastes i komposten/ matavfall da dette kan medføre spredning.
- Lær deg hvilke hageplanter utgjør en trussel i naturen, og ikke plant disse prydplanter.
- Ikke ta med planter fra utlandet, det er i hovedsak forbudt
- Meld fra om fremmede planter på kommunens eiendom gjennom «Mitt nabolag»
- Ta ansvar ved graving/ massehåndtering på eiendommen din (se under).
Terrengarbeider kan fort gi grobunn for spredning av fremmede arter. |
Spredning av arter ved graving i grunnen
Vær oppmerksom på at fremmede arter kan spres ved graving og utfylling i terrenget. Før graving starter må mulige forekomster av fremmede arter være kartlagt, slik at de kan håndteres uten fare for spredning. Infisert jord må leveres til mottak med tillatelse til å ta imot slike masser, på linje med forurensede masser.
Som utbygger eller grunneier er det også viktig å være oppmerksom på at masser man tilfører kan inneholde fremmede arter. Det er derfor lurt å sette krav til massene man tar imot i prosjektet sitt.
Dra opp/ klipp ned plantene før de begynner å blomstre eller setter frø, og pakk i tett plastpose for å forhindre spredning når avfallet håndteres. |
Hvordan fjerner man fremmede arter?
Det viktigste når man fjerner fremmede arter er å gjøre det slik at risikoen for spredning er minst mulig, dvs. at planter fjernes i all hovedsak slik:
- Dra opp hele planten, hvis mulig. Går det ikke, skjær ned så mye som mulig.
- Putt i plastpose og lukk tett. Hvis du bruker tilhenger, dekk til under transport.
- Kastes som restavfall eller leveres gratis på miljøstasjon. Se HRAs informasjon om håndtering av fremmede arter her.
Riktig tidspunkt er viktig når man vil fjerne en fremmed art. Ta grep så fort du er sikker at du har riktig plante. I noen tilfeller blir man først oppmerksom på problemplanten når den begynner å blomstre, men ikke vent til den er avblomstret og frøsettingen er i gang. Da øker spredningsfaren fra håndteringen, spesielt ved f.eks. kjempespringfrø.
For noen arter finnes det egne faktaark om hvordan de best bekjempes. Disse er lenket til i beskrivelsen over, og er verdt å lese for å lette jobben. Bioforsk har laget en egen brosjyre for bekjempelse av brunskogsnegl som finnes her (pdf).
Tips: Bruk appen Artsorakel som du finner i din app store dersom du er i tvil om hva du har foran deg.
Steinssletta grunneierlaget tar grep
Steinssletta er et nasjonalt utvalgt kulturlandskap og svært viktig for Hole og Ringerikes naturmangfold. Derfor utgjør fremmede arter også et ekstra stor trussel i dette området.
Grunneierlaget har i mange år aktivt jobbet for å fremme naturmangfold, bl.a. ved å systematisk bekjempe fremmede arter, ta vare på sjeldne arter og verdifulle naturtyper, og forbedre vilkår for pollinerende innsekter. Skal innsatsen lykkes på sikt, må også resten av kommunen bekjempe de uønskete artene.
Du kan lese mer om innsatsen for dette verdifulle kulturlandskapet her Steinssletta – Nasjonalt utvalgt kulturlandskap
Resultat etter en lunsjpause med plukking av Russeblåstjerne (også kjent som Scilla) på Bønsnesstranda. |
Lag og foreninger som ønsker å gjennomføre dugnad
Dersom ditt lag eller forening ønsker å gjennomføre en dugnad for å bekjempe fremmede uønskede arter, kan kommunen, etter avtale på forhånd, hente det som har vært ryddet og levere det til godkjent mottak.
Husk at man må alltid har grunneiers tillatelse før man rydder et område for fremmede arter.
Ta kontakt med miljørådgiver i kommunen ved spørsmål.
Hva sier lovverket om din plikt?
- Forurensingsloven § 28 gir forbud mot å legge hageavfall ut i naturen
Du er ikke pålagt å bekjempe fremmede arter i egen hage, men du er ansvarlig for at de ikke sprer seg ut av hagen din - Forskrift om fremmede organismer har forbud mot å innføre, utsette og omsette mange fremmede arter