Om jordmortjenesten

Du velger selv om du vil gjøre svangerskapskontroller hos jordmor eller fastlege. Jordmor er spesialist på svangerskap og fødsel, fastlegen er spesialist på din generelle helse. I Hole kommune er det vanlig med et tidlig besøk hos både fastlege og jordmor. Målet er å kartlegge behovene for eventuelt ekstra kontroller og oppfølging under graviditeten eller spesielle forberedelser til fødsel. Blodprøver blir tatt hos fastlegen og når det er aktuelt med vaksiner gjøres det også hos fastlegen.  


Det er mange rutiner og temaer i svangerskapsomsorgen som følger nasjonale retningslinjer, men opplegget for hvordan dette blir utført er individuelt på forskjellige helsestasjoner og blant jordmødre.  Nedenfor ser du hvordan svangerskapskonsultasjonene er hos kommunejordmor i Hole.

Første konsultasjon

Første konsultasjon, så tidlig som mulig, gjerne så fort graviditetstesten er positiv. 

Det er vanlig å føle seg overveldende trøtt og kvalm i første trimester (hvert trimester varer ca 3 måneder).

Vi snakker om kosthold og aktivitet med alle gravide. Spør gjerne om alt du eventuelt lurer på! 
Det er anbefalt å ta folsyre de første 12 ukene  
Les mere om jod  
Tilskudd av jern og D-vitamin eller eventuelt annet trenger du ikke å ta hvis ikke blodprøver som blir tatt i begynnelsen av svangerskapet viser på mangler. 
Det ekstra kaloriinntaket gravide har behov for tilsvarer et eple første tre månedene i graviditeten, en brødskive og frukt (et mellommåltid) i andre trimester og noe tilsvarende to mellommåltider de siste tre månedene.  
Risikoen for å føde for tidlig er større hos undervektige. Risikoen for preeklampsi (svangerskapsforgiftning), svangerskapsdiabetes og andre komplikasjoner er større hvis du er overvektig.  
Informasjon om alkohol, rus og graviditet

Trening 

Psykisk helse.  
Første trimester opplever mange som litt tung fordi den perioden ofte domineres av kvalme og overveldende trøtthet. Det er vanlig at kvalmen avtar og til slutt forsvinner helt i overgangen til andre trimester.  Andre trimester og overgangen til tredje er oftere lettere enn de første månedene. Fosterbevegelser blir tydligere og graviditeten mer konkret.


Hvis du bærer på erfaringer av vold, overgrep, tidligere vanskelige forhold, tap av nærstående eller depresjoner så er det ikke uvanlig at slike erfaringer kan komme opp til overflaten igjen under graviditeten. Selv om det er bearbeidet og du føler deg ferdig så vender gjerne opplevelsen tilbake i tankene. Hvis du har fått god hjelp noe sted tidligere kan det være fint å ta kontakt der igjen hvis behov.  
Hvis du ikke har fått hjelp tidligere og tankene begynner å dominere hverdagen, så ta det opp med jordmor! 

Kontroller som blir gjort: Vekt, blodtrykk og urinprøve. 

Uke 24, liv i magen

Å følge med på barnets bevegelser er en balanseøkt mellom det å ikke stresse med å skulle kjenne barnet bevege seg til alle døgnets tider, men allikevel følge med. Du kan kalle det for å sjekke inn en gang om dagen.  

Kontroller som blir gjort: Vekt, blodtrykk og urinprøve, livmorens tilvekst og barnets hjertelyd. 

Uke 28, foreldrerollen, ofte sammen med helsesykepleier

Foreldreskapet er en kilde til mange fine stunder og glede, men også mye jobb og uro. Hvert barn gir en forandring i familien. Største omstillingen er nok fra det å ikke ha barn til å oppleve at en annen er så avhengig av deg. Samtale om betydningen av tilknytning og samspill med barnet.
Lenke til Stine Sofies Stiftelse og i trygge hender 

Kontroller som blir gjort: Vekt, blodtrykk og urinprøve, livmorens tilvekst og barnets hjertelyd. 

Uke 32, amming

For en del er amming en selvfølge, for andre er det mye tanker rundt temaet. 

Brystmelken er uten tvil beste ernæringen for barnet. Den beskytter barnet mot infeksjoner, bidrar i utvikling og modning av barnets eget immunsystem og utvikling av sentralnervesystemet. Disse egenskapene er mest sannsynlig også positive for barnets helse senere i livet. Allikevel er det viktigste for barnet at mor orker med ammingen slik at det ikke blir en stress og press som går ut over tilknyttingsprosessen og kontakten mellom mor og den nyfødte. Det kan også være forskjellige medisinske grunner til å ikke amme

Mange studier viser at amming også reduserer risikoen for brystkreft hos mor, sannsynlig også risikoen for eggstokkskreft og diabetes type 2.

Ammingen kan gå på skinner, men det er ikke uvanlig at det kan være behov for en viss arbeidsinnsats for å få det til å fungere. Les gjerne på ammehjelpen om ammestilling og sugetak, der er det også mange råd og tips å få hvis ammingen blir utfordrende. 

Mor sitt kosthold er normalt ikke avgjørende for verken mengden eller sammensetningen av morsmelk. 

Å kunne tømme brystet selv, uten pumpe, kan komme til nytte mange ganger. Film om håndmelking (den er på engelsk). Det kan være spesielt nyttig for kvinner med svangerskapsdiabetes å ha litt brystmelk for å gi ekstra til det nyfødte barnet . 

 

Kontroller som blir gjort: Vekt, blodtrykk og urinprøve, livmorens tilvekst, barnets leie og hjertelyd. 

Uke 36, fødsel

Samtalen tilpasses om det er planlagt keisersnitt eller vaginal fødsel. Vi snakker om når kontakte fødeavdelingen, hva som er lurt å pakke med og om næring under fødsel. En idrettsutøver planlegger næring nøye, en fødsel er en fysisk prestasjon langt utøver det vanlige slik at bra næring er kjempeviktig.
Vi går gjennom hva som skjer under normal fødsel, noe om undersøkelser, forventninger, tilbudene om støtte og lindring og hvordan det går å forberede seg innfor fødsel selv om man ikke vet hvordan det blir. Partner har en viktig rolle å fylle. Vi snakker også om den første timen og døgnet etter fødselen, samt barselopphold.

Send gjerne jordmor en sms når det passer etter at du har født, for å planlegge hjemmebesøk. 

Link til fødeavdelingen på Ringerike sykehus

Link til fødeavdelingen på Drammen sykehus 

Link til fødeavdelingen på Kongsberg sykehus 

Link til Bærum sykehus

 

 

Kontroller som blir gjort: Vekt, blodtrykk og urinprøve, livmorens tilvekst, barnets leie og hjertelyd. 

Uke 38, følge opp spørsmål

Kontroller som blir gjort: Vekt, blodtrykk og urinprøve, livmorens tilvekst, barnets leie og hjertelyd. 

Uke 40, info om overtidskontroll

Informasjon om kontroll på føden og litt om hvordan induksjon går til dersom det skulle bli aktuelt.

Kontroller som blir gjort: Vekt, blodtrykk og urinprøve, livmorens tilvekst, barnets leie og hjertelyd. 

Hjemmebesøk etter fødsel

De første dagene hjemme kan oppleves som en turbulent tid med mye nytt som skal fungere. Iblant hoper det seg opp spørsmål og tvil, iblant går det som på skinner. Mange ganger er det noe midt mellom det.
For å trygge og støtte foreldre i den første fasen etter fødsel tilbyr helsestasjonen i Hole kommune hjemmebesøk av først jordmor og deretter helsesykepleier. Det kan bli flere hjemmebesøk hvis det er behov for det. Så langt det er mulig får alle tilbud om hjemmebesøk av jordmor 1-3 dager etter hjemreise fra barsel. Jordmor spør om opplevelsen av fødsel, hvordan første dagene etterpå har vært og snakker etter behov om hvordan kvinnekroppen kan være første tiden etter fødsel. 

Både jordmor og helsesykepleier kan mye om amming og har med barnvekt på hjemmebesøk. Barnets vektoppgang gir en bra tilbakemelding på at barnet får nok næring. Vi ønsker at familien ikke skal behøve å legge ut på tur til helsestasjon for kontroll første tiden etter fødsel.

Ultralyd og annen fosterdiagnostikk i svangerskapet.

Det er vanlig å gjøre minst en ultralyd i løpet av svangerskapet. Det kan være en velkommen bekreftelse på at det nye livet vokser inne i magen. Man skal dog huske på at ultralyd er fosterdiagnostikk hvor man kan oppdage utviklingsavvik i tillegg til å bekrefte liv i magen, estimere graviditetslengde, vekt på barnet, sjekke morkakens plassering og hvis ønskelig se kjønn på barnet.
Derfor velger de som ikke ønsker fosterdiagnostikk bort rutineultralyd. Er du i tvil så ta kontakt på forhånd med stedet hvor du skal gjøre ultralyd og spør. Les mer om ultralyd på NHI 

Nå får alle gravide i Norge tilbud om tidlig ultralyd i første trimester og det som fortsatt kalles for rutineultralyd i uke 18-19. 
Det er også tilbud om NIPT (Non Invasiv Prenatal Test) til kvinner med indikasjon for det. 
Indikasjon for NIPT kan blant andre være:

  • Medisinbruk som påvirker fostret  

  • Kjente arvelige risikofaktorer 

  • Gravide som 35 år eller over (ved terminsdato) 

  • Når ultralyd vist noe tegn på kromosomavvik 

NIPT må gjøres tidlig (mellom uke 11-13) og det er viktig å vite at heller ikke NIPT gir svar på alt. Les mer om NIPT på NHI  

Svangerskapsrelaterte plager

Her en lenk til Trygg mammamedisin som gir tips på hva man kan bruke ved en del vanlige plager som iblant dukker opp i graviditeten

Min partner er gravid, hva kan jeg bidra med?

Det betyr mye om de som står nærmast har forståelse for de forandringer mange gravide opplever, uansett hvor naturlig og normalt det er å være gravid. Det er ikke alltid så lett å henge med på forandringene som skjer i kropp og med følelser. Det er vanlig at gravide gråter lettere og bekymrer seg mer enn vanlig.

Litt omsorg kan hjelpe stort hvis en gravid føler på overveldende trøtthet og kvalme. Noe litt å spise før hun står opp på morgenen for eksempel eller få slippe all matlaging kan hjelpe når kvalmen er overveldende. Få ro å sove på sofaen og/eller få legge seg tidlig enn vanlig føles ofte bra.

Hvis noen tenker at informasjon om amming, fødsel og foreldreskap kun er for den som er gravid, så tenk en gang til.
Partner er viktig for å bidra til ro første tiden når ammingen skal etableres. Det er en sensitiv periode og prosess.
Å tenke over hvilken forelder man ønsker å være er selvfølgelig like viktig for alle foreldre som venter barn. Søk kunnskap selv om å være forelder, om fødsel, amming, barseltid og småbarnsliv. Ikke stol på at en gravid kvinne skal formidle alt du trenger å vite ;)

Snakk sammen Se gjerne til Stine Sofies Stiftelse "10 smarte tips"