Hjemmebesøk av jordmor og helsesykepleier

Jordmor tar kontakt og tilbyr hjemmebesøk 1-3 dager etter hjemkomst. 

Helsesykepleier tar også kontakt og tilbyr hjemmebesøk mellom 7-10 dager etter fødsel. 

Vanlige ting å lure på - om den nyfødte fra topp til tå

Det kan dukke opp mange spørsmål om babyen de første dagene etter hjemreise fra sykehuset. 

Svar på mange av de vanligste tema foreldre tar opp i barseltida finner du her  (Helse Bergens nettside, scroll deg ned til “Oppfølging”).

 

Hva gjør jeg når jeg er usikker på om alt er bra med barnet?

Ta kontakt med lege eller helsestasjonen dersom barnet ser ut til å gå ned i vekt eller ikke legger på seg. Dersom du tror at barnet ditt kan være alvorlig sykt, må du kontakte legen din snarest. Om du ikke får kontakt med legen, ta kontakt med legevakten (tlf: 116 117). Ved fare for liv ring 113.

Dersom det oppstår noe med barnet eller med mor relatert til fødsel og barseltid og dere ikke får kontakt med helsestasjonen, kan du kontakte barselpoliklinikken der barnet ble født de første 14 dagene etter hjemkomst.

Hvor ofte skal barnet mitt spise, får barnet mitt nok melk, og hva gjør jeg dersom jeg får brystbetennelse?

Du kan få råd og veiledning om amming av helsesykepleier på helsestasjonen. Ta kontakt med helsestasjonen for å bestille en time. Ammehjelpen er en god nettressurs viss du trenger tips og råd om amming. 

Noen barn har behov for å få morsmelkerstatning.  Les om anbefalinger og råd om morsmelkerstatning på Helsenorge. 

 

Hva gjør jeg når barnet mitt gråter?

Det er vanlig at barnet gråter mer i perioder. Babyens gråt øker for eksempel ofte ved 2 ukers alder og topper seg rundt 2-3 måneders alder. Deretter minker gråten. 
Vanlige årsaker til at barnet gråter kan være at det er sultent, at det har behov for bleieskift, at det er trøtt, eller har behov for kontakt og kos. Se filmen Gråt og trøst 

Noen babyer gråter 5 timer i døgnet, andre bare noen minutter. Dette er normalt. Gråtingen kan være frustrerende for deg og andre som passer barnet. Her kan du få nyttige tips til hva du kan gjøre for å takle dette. 

Ta gjerne kontakt med helsestasjon for støtte og veiledning.

Hva gjør jeg dersom jeg opplever hverdagen tung og vanskelig?

Å få barn er noe av det største som kan skje i livet. Samtidig er det ikke uvanlig å bli nedstemt eller deprimert i tida etterpå. Det er ikke lett å vite hvor grensen mellom en normal tilstand og en depresjon  går.

På helsestasjon har vi også fokus på dere som foreldre og deres psykiske helse.

Husk, vi er her for deg!